Accu voor zonnepanelen

Aan zonnepanelen kan u een thuisaccu of thuisbatterij koppelen. Bekend voorbeeld is bijvoorbeeld de Powerwall van Tesla. Dit is hetzelfde soort accu als Tesla in haar elektrische auto’s gebruikt. Er zijn drie soorten thuisbatterijen op de markt. Bij Zuidzon hebben wij een overzicht en uitleg over de situaties waarin een thuisaccu slim kan zijn op een rij gezet.

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is een grote batterij die opgewekte stroom, die u op dat moment niet nodig heeft, opslaat. Met een thuisbatterij verdwijnt het overschot aan opgewekte stroom niet in het elektriciteitsnet maar wordt opgeslagen in een accu. Een thuisbatterij laadt ook automatisch op tijdens de daluren.

Voor de term thuisaccu worden ook vaak de termen stroomopslag, thuisbatterij of batterij voor thuisgebruik gebruikt.

Thuisaccu met zonnepanelen?

Juist met zonnepanelen is een thuisbatterij kopen interessant. Met de huidige energieprijzen kunt u zo’n accu goed gebruiken om uw energierekening terug te dringen. Het is een slimme investering die u minder afhankelijk maakt van het energienet.

De terugverdientijd van een thuisaccu is variabel. Zelfconsumptie, het soort batterij en de aanschafprijs bepalen of u de investering terugverdient. Per gemeente zijn er ook subsidies die mogelijkheden bieden, u vindt deze via de Energiesubsidiewijzer.

Kan ik onafhankelijk worden met een thuisaccu?

In Nederland is het met ons klimaat niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden. De maanden november tot en met februari vormen het probleem. Zonnepanelen leveren dan te weinig capaciteit om de thuisaccu voldoende op te laden. Met een accu kan u op dit moment een maximale onafhankelijkheid van circa 80% behalen.

Thuisaccu soorten

Een overzicht van de meest voorkomende soorten en bijbehorende kenmerken:

Lithium-ion thuisbatterij

Lithium-ion batterijen worden ingezet waar een hoge energiedichtheid en lichtgewicht belangrijk is. Accu’s van dit type batterij komen het vaakst voor en bestaat uit verschillende samenstellingen. Vaak gaat het om de materialen nikkel, kobalt en mangaan.

Zoutwater thuisbatterij

Zoutwater thuisbatterijen zijn een relatief nieuwe technologie en vormen een milieuvriendelijk en veilig alternatief. Deze accu’s bestaan uit een kunststof krat, gevuld met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit.

Loodzuur thuisbatterij

Loodzuurbatterijen zijn het goedkoopste type batterijen op de markt. Het is de ideale batterij voor waar een groot vermogen gewenst is en waar gewicht en plaatsinname van weinig belang zijn. Dit type batterij bestaat uit drie elementen: lood, zwavelzuur en water.

Voor de meeste woningen is ruimte echter een uitdaging, waardoor dit type batterij minder vaak geschikt blijkt.

Waarom kiezen voor een thuisaccu?

Met de afbouw van de salderingsregeling is het belangrijk om zoveel mogelijk van uw zelf geproduceerde stroom te verbruiken. Ongeacht het type batterij, in combinatie met zonnepanelen is een thuisaccu een zinvolle investering die u de volgende voordelen biedt:

Een thuisaccu gaat gewoonlijk 10 tot 20 jaar mee en is vooral bruikbaar voor dagopslag. De prijs wordt vooral bepaald door de gewenste capaciteit en de kwaliteit. Over het algemeen is een kleinere thuisbatterij duurder dan een groter exemplaar.

Zuidzon helpt u de juiste thuisaccu kiezen

Uw huis of kantoor en de beschikbare ruimte geven vaak een duidelijk beeld van de situatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij adviseren u over de juiste thuisaccu in combinatie met zonnepanelen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan
VRAAG EEN OFFERTE AAN