Omvormer zonnepanelen

Naast de zonnepanelen is de omvormer één van de belangrijkste componenten van een zonnestroomsysteem. Zonder omvormer kan de opgebrachte stroom niet omgezet worden in bruikbare wisselstroom voor uw apparaten. De omvormer wordt dus niet voor niets ook wel het hart van ieder systeem genoemd.

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren gelijkstroom dat niet direct geschikt is voor gebruik. De omvormer zet de gelijkspanning van zonnepanelen om in een constante wisselspanning van 230 volt. Door deze aan te sluiten op het elektriciteitsnet hebben fluctuaties in lichtinval geen doorwerking en kan de opgebrachte stroom uitgewisseld worden met de energieleverancier. Handig als uw zonnepanelen meer opbrengen dan u op dat moment verbruikt.

Soorten omvormers

Er zijn drie soorten omvormers beschikbaar voor zonnepanelen. Dit zijn de string-omvormers, ook wel centrale omvormer genoemd, micro-omvormers en Power Optimizers.

String of centrale omvormer

Dit zijn de meest gangbare omvormers. Ze zijn bij uitstek geschikt voor een compact zonnestroomsysteem waarbij de panelen in serieschakeling liggen. Om het juiste vermogen van de omvormer te kiezen, is het noodzakelijk om te weten wat de verwachte stroomopwekking is.
Belangrijkste voordelen van string-omvormers
Belangrijkste nadelen van string-omvormers

Micro omvormer

Micro-omvormers zijn kleine omvormers die onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Vanuit hier zetten ze de gelijkspanning van het paneel meteen om in wisselspanning en sturen dit door naar de meterkast. De zonnepanelen zijn parallel geschakeld, waardoor de zonnepanelen geen negatieve invloed op elkaar hebben.
Belangrijkste voordelen micro-omvormers

Belangrijkste nadelen micro-omvormers

Power Optimizers

Het verschil tussen Power Optimizers en micro-omvormers is klein. Het enige verschil is dat Power Optimizers werken met een centrale omvormer binnenshuis. Ook voor Power Optimizers is een parallel geschakeld systeem nodig.
Belangrijkste voordelen Power Optimizers

Belangrijkste nadelen Power Optimizers

Zuidzon helpt u de juiste omvormer kiezen

Naast bovengenoemde soorten is het goed om te weten dat er tegenwoordig ook hybride varianten bestaan. Deze hybride omvormers helpen u nu en in de toekomst slim om te gaan met energie. Bij Zuidzon adviseren we u om bij de installatie van zonnepanelen te kiezen voor een hybride omvormer.

Deze omvormers zijn namelijk geschikt voor zonnepanelen en een batterij. Dit betekent dat de omvormer stroom kan geleiden naar waar het nodig is in het huishouden. Is er meer stroom opgewekt dan er verbruikt wordt, dan kan stroom opgeslagen worden in een accu. Wanneer er vraag is naar stroom maar er te weinig wordt opgewekt dan kan opgeslagen stroom vanuit een accu benut worden.

Gaat u niet of te grid wonen, dan is een accu op dit moment nog niet noodzakelijk. Echter, zodra de salderingsregeling stopt kan een accu een duurzame investering zijn. U beschikt dan namelijk altijd over uw eigen opgewekte stroom.

Zuidzon helpt u de juiste omvormer kiezen

De ligging van uw huis en de grootte van het dak geven vaak een duidelijk beeld van de situatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij adviseren u over de juiste omvormer en zonnepanelen.
Vraag een vrijblijvende offerte aan