Omvormer zonnepanelen
Naast de zonnepanelen is de omvormer één van de belangrijkste componenten van een zonnestroomsysteem. Zonder omvormer kan de opgebrachte stroom niet omgezet worden in bruikbare wisselstroom voor uw apparaten. De omvormer wordt dus niet voor niets ook wel het hart van ieder systeem genoemd.
Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?
Soorten omvormers
Er zijn drie soorten omvormers beschikbaar voor zonnepanelen. Dit zijn de string-omvormers, ook wel centrale omvormer genoemd, micro-omvormers en Power Optimizers.
String of centrale omvormer
- Goedkoop in aanschaf
- Makkelijk in onderhoud
- Eenvoudig te installeren
- Lagere opbrengst bij schaduwval
- Relatief korte levensduur
- Minder gedetailleerde monitoring mogelijk
Micro omvormer
- Optimaal rendement
- Relatief lange levensduur
- Gedetailleerde monitoring mogelijk
Belangrijkste nadelen micro-omvormers
- Duurder in aanschaf
- Meerwerk bij installatie
- Moeilijk in onderhoud
Power Optimizers
- Optimaal rendement
- Relatief lange levensduur
- Gedetailleerde monitoring mogelijk
Belangrijkste nadelen Power Optimizers
- Optimaal rendement
- Relatief lange levensduur
- Gedetailleerde monitoring mogelijk
Zuidzon helpt u de juiste omvormer kiezen
Naast bovengenoemde soorten is het goed om te weten dat er tegenwoordig ook hybride varianten bestaan. Deze hybride omvormers helpen u nu en in de toekomst slim om te gaan met energie. Bij Zuidzon adviseren we u om bij de installatie van zonnepanelen te kiezen voor een hybride omvormer.
Deze omvormers zijn namelijk geschikt voor zonnepanelen en een batterij. Dit betekent dat de omvormer stroom kan geleiden naar waar het nodig is in het huishouden. Is er meer stroom opgewekt dan er verbruikt wordt, dan kan stroom opgeslagen worden in een accu. Wanneer er vraag is naar stroom maar er te weinig wordt opgewekt dan kan opgeslagen stroom vanuit een accu benut worden.
Gaat u niet of te grid wonen, dan is een accu op dit moment nog niet noodzakelijk. Echter, zodra de salderingsregeling stopt kan een accu een duurzame investering zijn. U beschikt dan namelijk altijd over uw eigen opgewekte stroom.